menu

dimecres, 30 de novembre del 2011

Aliments rics en histamina


El dèficit de l'activitat enzimàtica de la Diamino Oxidasa (DAO) pot provocar diferent simptomatologia en el nostre organisme que es manifesta a través de diversos signes, com podeu veure en un article  publicat el mes passat en aquest mateix blog: "Dèficit de l'enzim DAO". 

D'entrada, quan es diagnostica que hi ha un dèficit d'activitat DAO amb una analítica de sang, el nutricionista ja pot pautar una dieta pobre en histamina i en altres amines. (Aquestes altres amines també s'han de tenir en compte, però ho deixo per un altre article).
Aquesta pauta és bàsica per evitar l'aparició de simptomatologia (una de les principals, la migranya), perquè per degradar la histamina es necessita l'enzim DAO, i sino en tenim suficient, la histamina s'acumula podent produir la simptomatologia esmentada. 
A partir d'aquesta dieta, el nutricionista decidirà al mateix temps si, a més a més, és necessari l'aport d'un suplement dietètic d'enzim DAO per tal d'ajudar a absorbir la poca histamina que ingerim amb els aliments. 

Hi ha discrepàncies sobre el criteri a seguir per la consideració o no d’un aliment ric en histamina. Alguns autors proposen eliminar de la dieta aquells aliments que presenten concentracions superiors a 20 mg/kg, mentre que altres són molt més exigents i consideren aliments amb nivells baixos d’histamina els que contenen quantitats inferiors a 1 mg/kg. El que sí està clar és que la dosis simptomatològica és molt més baixa en pacients amb dèficit de DAO que en una intoxicació esporàdica d'histamina: 15-20mg i 150mg respectivament. Aquest fet que demostra una clara importància en pautar una dieta baixa en histamina en pacients amb dèficit de DAO. 

A continuació es mostra una taula amb el contingut d'histamina en aliments:

Aliment
Contingut (mg/kg)

Aliment
Contingut (mg/kg)
Albergínia
26

Bolets i xampinyons
nd – 1,8
Alvocat
23
Carns curades (pernil salat)
nd – 10
Begudes alcohòliques (vi negre, vi blanc, vi espumós, cervesa embotellada)
nd – 13
nd – 21
nd – 6,3
nd – 2
Carn fresca (vedella, porc)
nd – 4
Bledes
nd – 2

Carns curades (cansalada, xoriço, salsitxa, salami, fuet, sobrassada)
nd – 350
Carn cuita (pernil dolç)
nd – 5

Llet pasteuritzada
nd – 162
Champagne
67

Olives
nd – 2
Col blanca fermentada (Xucrut)
10 – 200

Peix blau (semiconserves de anxoves o arengada)
nd – 1.500
Espinacs
20 – 30

Peix fresc
nd –19,75
Farina de blat i d’arròs
nd – 5

Peix blau (fresc: tonyina, sardina, verat o boqueró)
nd – 10
Formatge cabra
nd – 87,1

Peix congelat
nd – 894
Formatge curat
nd – 162,1

Peix blanc fresc i congelat (lluç, bacallà)
nd – 2
Formatge emmental
10 – 500

Productes vegetals fermentats (derivats de soja)
nd – 2.300
Formatge fresc
nd – 5

Sucs de fruites
nd – 1,5
Formatge rallat
nd – 556,4
Tomàquet (fresc, salsa)
0,5 – 8
Formatge rallat guardat
nd – 1071
Salsitxes
10 – 50
Formatge roquefort
2000
Vinagre
500
Iogurt
nd – 13
Vinagre de sidra
20
Llegums (llenties, cigrons i mongetes)
nd – 10
Vinagre balsàmic
nd – 4000
Llet crua
nd – 389,9
Xocolata
nd – 0,5

4 comentaris:

  1. Hello,
    Just wondering why some items have nd before their number and some dont? And what does this abbreviation stand for?
    Thank you
    Jeannie

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hello Jeannie,

      This is because each research use different samples and there are many results. You can find more than 100mg of histamine recess between samples. And the "nd" means not detected. So as you can see, we need more research about this awesome disorder.

      Thank you,

      Adriana Duelo

      Elimina
  2. Hola,

    M'han diagnosticat dèficit DAO i estic intentant investigar quins aliments em convenen i quins no. No acabo d'entendre la lectura que s'ha de fer d'aquesta taula. Als aliments als quals se'ls ha atribuit "nd" i un número significa que en alguns estudis no s'han detectat quantitats d'histamina i altres si? D'aquesta manera, el champagne té 67 mg/kg i el vi espumós 6,3 mg/kg? Tenia entès que l'alcohol és un bloquejados de la DAO, com és possible que hi hagi tanta diferència? On més puc trobar informació sobre altres aliments?

    Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Alba,
      Exactament, significa que al fer el recull de totes les mostres que s'han fet en diferents estudis no han sortit els mateixos resultats i s'han de donar valors molt amplis, a vegades massa hi tot. Tot i que es pot entendre, ja que depèn molt del lloc i de les circumstàncies en que es fan les proves. No és el mateix fer la prova a un tomàquet fresc que a un altre de fa 2 dies... El que comentes del champagne i del vi espumós té una explicació: el champagne té doble fermentació (per tant, més histamina) i el vi espumós és el vi amb gas en general, podent ser simplement que li hagin fet una carbonatació, però aquí només estem parlant d'histamina. Com dius l'alcohol bloqueja l'enzim DAO, per tant és un potent enemic per aquestes dues caracteristiques que té.
      A la xarxa pots trobar moltes webs que donen llistes, però cal vigilar que les fonts siguin fiables. Et recomano que millor que mirar llistes t'adrecis a un nutricionista perquè et porti un seguiment personalitzat.
      Gràcies

      Elimina