menu

dimarts, 24 de desembre del 2013

Nadal i Dèficit de DAO

Segurament el Nadal sigui una de les festes de l'any més desitjades per tots. Ens reunim en familia, parlem amb cosins i tiets que no hem vist des de fa temps, expliquem acudits i ens riem a riallades, i tot això al voltant d'una taula preciosa que els adults han preparat amb molta il·lusió.

Aquest apetitós i abundant sopar ens deixa aclaparats cada any i mengem sense parar, encara que ens sentim plens. Continuem de tal manera que en acabar amb tot el que teníem necessitem descansar. Són molts els que es noten la panxa inflada, aquella sensació de pesadesa, marejos de tant menjar, fins i tot migranya al dia següent.

A més a més de la gran quantitat de menjar, durant aquestes dates es consumeixen aliments bastant histamínics, que en persones amb Dèficit de DAO encara es toleren pitjor. – Recordem que aquest trastorn metabolic impedeix la correcta degradació de la histamina dels aliments, provocant així la seva acumulació en el cos i podent donar lloc a diferents símptomes, sent la migranya el més destacat -. Entre els aliments més rics en histamina o que interfereixen en el funcionament de l'enzim DAO trobem: canapès, aperitius amb embotits, salses variades com la beixamel dels canelons o la salsa tàrtara pel peix, marisc, conserves com les anxoves, espècies, torrons (pel seu contingut en llet, fruits secs o xocolata), el tortell de reis al gener (pel seu contingut en llet i ou), vi i sobretot el cava o xampany... entre d'altres. 

Cal destacar que existeix un suplement alimentari amb extracte d'enzim DAO que facilita la metabolització de la histamina dels aliments en aquelles persones que no poden fer-ho per si soles. S'ha de prendre 20 minuts abans del menjar i per Nadal el seu ús és recomanable per poder controlar millor els símptomes típics de l'acumulació d'histamina. 

Són molts els aliments implicats i per aquest motiu el meu consell és consumir-los amb moderació i, si fa falta, substituir algun per altre i suplementar la dieta amb DAO. Al cap i a la fi, no es tracta de passar unes festes avorrides ni d'oblidar els nostres costums, sinó de gaudir en bona companyia.


Artículo en Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada