menu

dilluns, 29 d’octubre del 2012

És dolent beure aigua durant els àpats?


És fàcil sentir que és millor no beure aigua durant els àpats. És cert això? Doncs bé, anem per parts. L'aigua és la beguda necessària perquè el nostre organisme estigui ben hidratat i per tant, és vital consumir-la. El 60% del nostre cos és aigua i es recomanen entre 1,5 i 2 litres al dia en una persona sana amb una activitat física normal. Fins aquí tot correcte.  

En dietes d'aprimament es suggereix que es begui aigua abans o durant l'àpat per augmentar la sensació de sacietat, en canvi és millor prendre-la entre els àpats quan un és petit. Interessa que s'acabin tot el plat! Ara passem al tema que ens interessa, beure o no beure aigua durant els àpats en una dieta normocalòrica en edat adulta. 

El gastroenteròleg Michael F. Picco, de la Mayo Clinic de Florida, va respondre a aquesta pregunta. La resposta va ser ben clara, va dir que l'aigua no dilueix tant els sucs gàstrics com per interferir en la digestió. De fet va afegir, "beure aigua durant o després de menjar ajuda a fer la digestió (...) L'aigua i altres líquids ajuden a trencar en petits trossos el menjar perquè l'organisme pugui absorbir correctament els nutrients i a més a més prevé el restrenyiment". 

Per un altre costat, l'organizació de nutrició de l'oest de Ottawa (OWN) va indicar que podria ser millor beure trenta minuts abans de menjar, perquè encara que l'aigua ajudi a dissoldre el menjar a l'estómac, també podria diluir els sucs gàstrics, encarregats d'eliminar possibles bactèries dels aliments ingerits. Tot i que faria falta molta aigua per aconseguir aquest efecte. 

Com a conclusió dir que l'aigua pot diluir els sucs gàstrics del nostre sistema digestiu mentre mengem, però no influeix en la funcionalitat de la digestió i a més a més ajuda a dissoldre aquells aliments que no hem mastegar de forma suficient. Per tant, la meva recomanació és beure aigua abans, durant o després de menjar sense cap mena de por, però sempre de forma pausada i relaxada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada