menu

dimecres, 4 de desembre del 2013

Salses baixes en histamina. Aptes en Dèficit de DAO



S'apropen dates especials on la cuina s'omple de bons tiberis i condiments poc habituals durant la resta de l'any. Per això he pensat que seria útil donar-vos algunes idees sobre salses ben conegudes adaptades amb ingredients baixos en histamina o bé salses aptes per persones amb Dèficit de DAO. 



Per començar trobem una de ben senzilla, la pasta d'olives negres:
  • Aquesta pasta es prepara amb olives negres i oli d'oliva. Es pot utilitzar per condimentar la pasta, pizzes casolanes i guisats. O també untada sobre torrades i canapés. És un preparat totalment apte en persones que tenen Dèficit de DAO i no s'hi ha de fer cap canvi.

Una salsa exòtica pels més innovadors seria la salsa Tahini:
  • Aquesta salsa es prepara amb llavors de sèsam mòltes. Té un elevat contingut en calci i s'utilitza en la cuina de l'Orient mitjà per preparar l'hummus (pasta de cigrons) i també amanides, entre d'altres. S'acostuma a preparar amb all, sal, llimona i julivert. En aquest cas millor no posar-hi llimona.

La famosa mostassa:
  • La llavor de mostassa no conté histamina, el problema apareix quan s'hi afageixen altres condiments com el vinagre, vi, concentrat de tomàquet, especies com el curri, suc de fruites cítriques... Per això el millor seria fer-la a casa. Un exemple podria ser: 2 cullerades de llavors  de mostassa mòltes, 1/4 de tassa de mostassa en pols, 1/4 de tassa d'aigua freda, 2 cullerades de vinagre de poma, 1 cullerada de sal i s'hi poden afegir 2 cullerades de mel.

Uns canelons o una coliflor sense beixamel?:
  • L'inconvenient de la beixamel és la llet. Però té fàcil solució, ja que es pot substituir per la beguda de soja. Un altre ingredient que s'hauria de retirar és la nou moscada.

Fàcil i sense complicacions, la salsa de poma:
  • Aquesta salsa es prepara amb poma i sucre. Combina bé amb la carn de porc i amb plats de carn freds o calents. Pot ser fina o amb trossets de poma. Tampoc caldria aplicar-li cap canvi.

Coneixeu la salsa de menta?:
  • Es tracta de picar la menta fresca fina en una barreja de vinagre de vi blanc i sucre. En aquest cas enlloc de ser vinagre de vi podria ser vinagre de poma. És una salsa molt fresca i normalment se serbeix amb el xai.  

Què farien alguns sense la maionesa!:
  • En aquest cas de maionesa en tindria ben poc, però prefereixo mantenir el nom. Hauria de ser sense ou ni llet. Sería com una emulsió d'oli de girasol, pel seu sabor neutre, amb beguda de soja sense sabors (3:1). Si es vol donar algun toc es poden afegir herbes aromàtiques, una mica d'all, mostassa casolana, pebre o sal. En el cas que la preparació fos poc estable, es podria afegir rovell d'ou (com ja sabem, no és la part de l'ou que conté més histamina). 

N'hi ha moltes més, de moment us podeu anar entrenant amb aquestes 7! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada