menu

dimarts, 26 de febrer del 2013

Mediterrània. La millor dieta del món

Ahir es va publicar a la prestigiosa revista de medicina "The New England Journal of Medicine" un nou estudi coordinat pel Dr. Ramon Estruch de l'Hospital Clínic de Barcelona: Prevenció Primària per Malalties Cardiovasculars amb la Dieta Mediterrània. Ho podeu llegir a La Vanguardia d'avui dimarts 26 a l'apartat de Tendències, pàgina 24.

Dieta Mediterrània
L'estudi mostra com es redueix en un 30% el risc d'infart i ictus. És la investigació més gran que s'ha fet mai sobre la dieta mediterrània. Amb una participació de 7.447 persones que no tenien antecedents de malaltia cardiovascular, però amb factors de risc com diabetis, hipertensió o excés de colesterol LDL. Els participants es van dividir en tres grups que havien de seguir tres dietes saludables diferents: una dieta mediterrània rica en oli d'oliva verge, una dieta mediterrània rica en fruits secs, i una dieta baixa en greixos

Es va veure com les dietes mediterrànies eren millors per controlar el pes, encara que potser continguessin més calories que la baixa en greixos (d'aqui la insistència dels D-N en que l'important no són les calories, sinó la qualitat d'aquestes). Entre els components de la dieta mediterrània que expliquen els seus beneficis per a la salut, els més destacats són els greixos: els de l'oli d'oliva (monoinsaturats), els del peix blau (omega 3) i els dels fruits secs (monoinsaturats, omega 3 i omega 6) són tots beneficiosos per a la salut cardiovascular. També els polifenols: unes substancies químiques abundants en aliments comuns com la fruita, les hortalisses, l'oli d'oliva, el vi negre i el cafè.

Es va veure que la dieta baixa en greixos era més difícil de seguir, amb una taxa d'abandonament de l'11%. No hi ha excusa llavors per prendre: 3 racions de llegums a la setmana, substituir la carn vermella per la blanca, 2-3 fruites al dia, 3 vegades peix blau a la setmana, verdures i hortalisses 2 racions al dia, 30g de fruits secs al dia, deixar els sofregits 1-2 cops a la setmana i utilitzar oli d'oliva verge en els àpats, millor si és cru (1 litre al mes).

Tenim a l'abast tots aquests ingredients i encara més els que vivim a la zona del mediterrani, som realment uns afortunats i molts no ho valorem.


PD: La gent que tingui dèficit de DAO pot seguir perfectament la Dieta Mediterrània, de fet és la millor que es pot fer, encara que alguns aliments es prendran amb menys freqüència i caldran complements alimentaris o aliments substitutius. És el cas dels fruits secs i el peix blau, rics en omega 3, però també en histamina. O els cítrics, rics en polifenols i vitamines, però també en histamina i altres amines. I així alguns aliments més. 
Serà important doncs seguir una dieta equilibrada sense carències nutricionals i per tal d'aconseguir-ho el millor és parlar amb un especialista. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada