menu

diumenge, 16 de desembre del 2012

Alimentació i càncer

Avui és un dia especial, se celebra la Marató de TV3 com cada any a Catalunya. Un projecte meravellós enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que de moment no tenen curació definitiva.

L'edició 2012 és sobre el càncer, i per això voldria dedicar-li aquesta entrada. Parlar sobre la prevenció i també sobre com actuar desde l'alimentació un cop detectat.

Alimentació en la prevenció del càncer:

En primer lloc és vital evitar la obesitat, ja que augmenta el risc de patir càncer de mama (després de la menopausa), d'endometri (el revestiment de l'úter), de colon, de ronyó i d'esòfag. Per tant, serà necessari disminuir el consum de greix saturat d'origen animal, aquí es trobaria la carn vermella, els embotits, les mantegues, la brioixeria industrial... i també disminuir el consum de sucres refinats
L'augment de les dosis de fibra és molt important per evitar càncer de colon sobretot. La fibra augmenta el transit intestinal i disminueix el contacte dels cancerígens amb la mucosa, forma substancies anticancerígenes com a resultat de la fermentació de la fibra i pot augmentar la quantitat de substancies fitoquímiques que acompanyen la fibra (antioxidants, fitoesterols...). Amb això caldrà doncs augmentar el consum de fruites, verdures, cereals integrals i llegums.
El consum abundant d'antioxidants es torna imprescindible quan es parla de càncer en general, tant per la prevenció com pel procés de la malaltia. Les vitamines A, E i C juntament amb els carotens i els oligoelements són indispensables. Tot això ho trobarem a les fruites, verdures de color vermell o taronja, fruits secs i oli d'oliva.
Cal evitar el consum de fumats i curats amb sal i nitrits si se'n fa un abús. S'ha vist que en poblacions on es consumeixen aquests compostos augmenta el risc de patir càncer gàstric o esofàgic. (Els nitrits i nitrats s'utilitzen en la indústria alimentària per millorar el color de les carns processades).
Com a última recomanació principal seria moderar el consum d'alcohol i deixar de fumar.

Alimentació durant la malaltia:

Durant la malaltia, on se segueix un tractament mèdic, canvien lleugerament les recomanacions nutricionals i dietètiques.
Principalment es recomanen aliments poc àcids i de fàcil digestió. Per tant, ara aliments com el tomàquet, la taronja, el kiwi o aliments greixosos, la llet, el cafè... no estaran especialment indicats.
Per un costat l'aport lipídic haurà de ser a base d'oli de germen de blat, omega 3, oli d'oliva verge de baixa acidesa... (es necessita un bon aport calòric), per altra banda l'aport proteic serà molt important per evitar l'atrofia muscular. S'obtindrà de peix blanc, clara d'ou bullida, formatge descremat fos, gelatines, llevat de cervesa... (el pernil ibèric és un dels pocs càrnics que es toleren). En quant als requeriments d'hidrats de carboni es tindran en compte la patata bullida o al forn, arròs, espaguetis i pa torrat. (Les llegums es deixaran per consum ocasional, ja que provoquen flatulències). Les millors fruites seran la poma i la pera, ja que són poc àcides i de fàcil digestió.
Serà molt important fer-se liquats i sucs d'hortalisses, com també infusions suaus. Seran la font de vitamines i minerals juntament amb les verdures cuites, ja que es reduirà el consum d'amanides, alguns aliments crus poden contenir gèrmens i aquests poden ser perjudicials quan el càncer o el tractament debilitin el sistema immunitari. Per això s'ha de cuinar de forma segura. A més a més es recomanarà el consum de suplements com el pol·len, la spirulina i el ginseng, entre d'altres. També seguir una dieta rica en fibra soluble, ja que no dona distensió abdominal.

Per acabar, es recomanarà hidratar-se molt bé durant el dia i per ajudar a combatre el restrenyiment, que provoca moltes vegades el tractament, s'haurà d'afegir oli, iogurt i llavors de lli a la dieta.


Artículo en Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada