menu

dijous, 26 de juny del 2014

He de protegir-me de la calor si tinc diabetis?

Entrem de ple en temporada d'estiu, per a molts l'arribada de la calor és molt esperada, però si tinc diabetis hauria de recordar de prendre certes precaucions associades a la pujada de les temperatures.

Els diabètics estan considerats com un col·lectiu de risc en arribar l'onada de calor. La calor acompanyada d'humitat pot afectar la salut. La humitat tendeix a reduir la sudoració i evitar que l'organisme es refredi de forma natural, i per aquest motiu cal ser conscients que a l'estiu hem de seguir controlant estrictament les recomanacions generals, especialment les persones que tenen diabetis.

Les altes temperatures i la humitat provoquen una absorció més ràpida de la insulina, per tant, caldrà augmentar el nombre de controls per poder seguir amb més exactitud la concentració de glucosa en sang, ajustar les dosis d'insulina si cal, controlar els menjars i, sobretot, els líquids que s'ingereixen.

Hem de prendre precaució en fer esport o qualsevol tipus d'activitat física. El recomanable és fer-ho en espais tancats ben condicionats, o en hores quan el sol està més baix. És important saber reconèixer els senyals de cansament com marejos, suor excessiva, rampes musculars, lleugers mals de cap i fins i tot acceleració del ritme cardíac. No només posarem atenció per detectar aquests símptomes durant o després de l'esport, sinó que extremarem les precaucions durant tot el dia. I és que poden ocórrer en qualsevol moment del dia en ser les persones diabètiques més sensibles a la insolació.

Les altes temperatures no afecten tan sols a les persones, poden modificar l'efectivitat dels fàrmacs o de la insulina, pel que és important mirar l'etiqueta de cada un com s'hauria de conservar, i allunyar-se d'ambients calorosos o l'exposició directa al sol. Si es viatja, és recomanable posar la insulina o tot el kit en una petita nevera per evitar que s'escalfi, però mai en contacte directe al gel. Les bombes d'insulina també poden ser malmeses per la calor, és important que no estiguin en contacte directament amb la llum del sol. A més a més, un excés de sudoració podria desenganxar la bomba del cos.

Si voleu saber més sobre en què consisteix el tractament de la diabetis us deixo una guia gratuïta que podeu consultar en qualsevol moment i que us donarà més informació i recomanacions sobre com encarar la diabetis.

Autora: Clara Camí
Dietista - Nutricionista


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada