menu

dilluns, 2 de desembre del 2013

Què fer amb el menjar que sobra?

És habitual que a vegades cuinem més del previst o no ens acabem tot el que preparem. La majoria de la gent guarda allò que ha sobrat perquè no acabi a la brossa, però ens preguntem què passa si no utilitzem una bona estrategia de conservació? On és el millor lloc per guardar els aliments? A quina temperatura i com ho hem de fer?

Els aliments d'origen animal i vegetal, degut als nutrients que contenen, a la seva elevada activitat d'aigua i al seu pH, són productes altament peribles, sent els microorganismes els principals agents alterants (alteració microbiològica)

Quan la tassa de microorganismes arriba a certs nivells, provoquen grans modificacions sensorials o fisicoquímiques que converteixen l'aliment en no apte pel consum. 

També es produeixen processos de deteriorament de naturalesa fisica, entre els que podem ressaltar la llum solar que facilita les reaccions d'autooxidació dels greixos, decoloracions anòmales, o l'aparició de certs aromes desagradables. 

El més important, sigui l'aliment que sigui, per tal d'aconseguir la màxima seguretat alimentaria perquè les bactèries patògenes no creixin a velocitats extremes és emmagatzemar el producte en refrigeració (de 5 a -24ºC). Si l'aliment és fred es pot guardar a la nevera o directament al congelador, si per contra es tracta d'un aliment calent el millor seria utilitzar un abatidor de temperatura, ja que té la propitat de refrigerar a una temperatura molt baixa i en poc temps. Després ja es podria guardar dins la nevera o al congelador. 

Com és poc probable que tinguem un abatidor a casa (s'utilitza sobretot en restauració col·lectiva), el més recomanable per tal de refredar l'aliment abans d'emmagatzemar-lo per no desestabilitzar la temperatura de la nevera sería posar-lo dins un envàs hermètic, si és de vidre millor, i refredar-lo utilitzant el bany maria amb l'aigua molt freda. 

Un cop tinguem les sobres guardades en bon estat, seria convenient marcar una data límit de consum de 24h.

Per últim, hauriem de tenir en compte, que a més a més dels possibles patògens que puguin créixer, trobem la histamina. Mol·lècula present en la majoria d'aliments que creix a mesura que passen els dies si el producte no es congela a temps. 


Artículo en Castellano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada